Çayıralan Ziraat Odası

Görevleri

Ziraat odalarinin görev tanimi, 6964 Sayili Kanun’un 5184 Sayili Kanun’la degisik 1 inci maddesinde yapilmistir. Buna göre; “Ziraat odalari, meslek hizmetleri görmek, çiftçilerin müsterek ihtiyaçlarini karsilamak, meslek faaliyetlerini kolaylastirmak, çiftçilik mesleginin genel menfaatlere uygun olarak gelismesini saglamak, meslek mensuplarinin birbirleri ve halk ile olan iliskilerinde dürüstlügü ve güveni hakim kilmak, meslek disiplin ve ahlakini kollayip gözetmek, çiftçilikle istigal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak amaciyla kurulan, tüzel kisilige sahip kamu kurumu niteliginde meslek kuruluslaridir.”

Ziraat odalarinin görevleri 6964 Sayili Kanun’un 3 üncü maddesinde ayrintili olarak belirtilmistir. Ziraat odalarinin bu maddede belirtilen görevleri; çiftçi kütükleri tutmak, kayitli üyelerine girdi temin etmek ve dagitmak, kamu ve özel kurum ve kuruluslara faaliyetleri ile ilgili önerilerde bulunmak ve is birligi yapmak, tarim ve tarimsal kalkinma ile ilgili toplantilar düzenlemek ve bu tür toplantilara katilmak, laboratuar, müze, örnek ziraat isletmeleri, çiftçi danismanlik merkezleri kurmak, sulama, kurutma, agaçlandirma, toprak koruma ve verimliligi artirma konularinda çalismalar yürütmek, sosyal amaçli çalismalara destek olmaktir.

Birligin (TZOB) görevleri 6964 Sayili Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilmistir. Bunlar; tarimsal politikalarin genel menfaatlere uygun olarak yürütülmesi amaciyla gerekli çalismalarda bulunmak, tarimla ilgili görüslerini Hükümete ve kamuoyuna duyurmak, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumaktir. Bunun için, çiftçilerin uygulanan politikalar hakkindaki düsüncelerinden yararlanarak raporlar hazirlanmaktadir. Böylece, tarim sektörünün ülke ekonomisine yaptigi katkinin arttirilmasina ve çiftçilerin ekonomik ve sosyal yönlerden gelismesine çalisilmaktadir.