Çayıralan Ziraat Odası

Tarihçe

Ziraat Odalari, ilk kez 1881 yilinda çikarilan bir tüzükle kurulmustur. 1881-1897 döneminde ziraat odalarinin sayisi 99’a yükselmistir. Bu yillarda, genel olarak bir danisma kurulu niteliginde olan ziraat odalarindan beklenilen hizmetler yeterli görülmemistir. 1912 yilinda çikarilan bir tüzükle ziraat odalarinin ilçe düzeyinde kurulmasi saglanmistir.

Baslangiçta, ziraat odalarina yeterince mali kaynak temin edilemediginden, odalar kendilerinden beklenen görevleri yapamamislardir. Cumhuriyet döneminde, 1937 yilinda yürürlüge giren, 3203 Sayili Ziraat Vekaleti Vazife ve Teskilati Kanunu’nun 6 ve 7 inci maddelerine göre, ziraat odalarinin yeniden canlandirilmasina çalisilmis ve bu amaçla 1940 yilinda birçok ziraat odasinin seçimleri yapilarak teskilatlanma agi genisletilmistir. Ancak, basarili bir sonuç elde edilememistir. Sonraki yillarda, ziraat odalarinin, çiftçileri bünyesinde toplayan aktif bir kurulus olmalari için özel bir kanuna ihtiyaç oldugu anlasildigindan, böyle bir kanunun çikarilmasi yönünde çalismalar yapilmistir.

6964 Sayili Ziraat Odalari ve Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Kanunu 1957 yilinda yürürlüge girmistir. Ancak, kanuna iliskin tüzügün zamaninda çikarilmamasi nedeni ile ziraat odalarinin faaliyete geçmeleri 1963 yilindan itibaren baslamistir. Aradan geçen süre içerisinde, 6964 Sayili Ziraat Odalari ve Ziraat odalari Birligi Kanunu’nun bazi maddeleri, 1971 yilinda 1330 Sayili Kanun’la, 1984 yilinda 2979 Sayili Kanunla, 2004 yilinda is 5184 ve 5234 sayili Kanunlarla degisikliklere ugramistir. Çiftçilik ile ugrasanlarin yasal kurulusu olan ziraat odalari da, diger meslek kuruluslari gibi hukuki dayanagini Anayasa’dan alan kamu kurumu niteliginde mesleki kuruluslardir.

Nitekim, Anayasanin 135 inci maddesinden anlasilabilecegi gibi “kamu kurumu niteligindeki mesleki kuruluslar” ancak kanunla kurulabilmektedir. 6964 Sayili Kanun’un 5184 Sayili Kanun’la degisik 2 nci maddesine göre, her ilin merkez ilçesi ile bagli ilçeler ayri ayri ilgili ziraat odasinin faaliyet alani sayilmaktadir.